6 tips voor een geslaagde workation

6 tips voor een geslaagde workation

  • 31 okt

In de ochtend door het stadje struinen of aan het zwembad liggen, ’s middags nog een paar uurtjes werken voordat je lekker gaat eten. Een workation is de ideale oplossing wanneer je opzoek bent naar rust om te focussen en de dingen gedaan te krijgen. De perfecte combinatie van inspannen en ontspannen voor zelfstandig ondernemers die even willen ontsnappen aan de agenda van hun klanten en zichzelf de tijd gunnen om even op adem te komen.

Wat is een workation?

Een workation is een vorm van flexwerken. Eigenlijk is de hele wereld je kantoor. Een workation kun je alleen nemen, maar ook in een groepsverband. Door de combinatie van werk en plezier, ontspan je en ben je veel productiever en creatiever.

6 tips voor een geslaagde workation
Om te zorgen dat je niet alleen maar op het strand belandt, of achter je laptop zit, is het belangrijk een goede balans te vinden. Met deze handige tips haal je alles uit je workation:

1. Zorg voor een goede locatie

Plan zorgvuldig. Een leuke locatie is het begin. Denk ook aan de reis erheen én de werkplek ter plaatse. Tijdens een werkvakantie wil je je tijd optimaal benutten. Telkens op zoek naar een rustige werkplek, uitzoeken of er WiFi is en hoe je erop komt, de zon weerkaatsend in je scherm of een jetlag dragen niet bij aan een ontspannen workation. Vermijd een jetlag en maak je reis niet te ingewikkeld. Zorg dat je van tevoren weet of er gratis WiFi aanwezig is en wat voor mogelijkheden er zijn om rustig te werken zonder dat je hele dagen op je hotelkamer zit.

“Bonus tip: zet je out of office aan, zorg ervoor dat je klanten weten dat je er even niet voor ze bent. Anders blijf je e-mails beantwoorden. En juist het beantwoorden van e-mails is iets wat je gaat afhouden van het bereiken van je doel.”

2. Bepaal je doel
Bedenk vooraf goed wat het doel is van je workation. Je kunt hierbij denken aan:

  • Structuur aanbrengen
  • Nieuwe inspiratie opdoen
  • Project van de grond trekken
  • Focus aanbrengen
  • Strategie opzetten
  • Even van een afstand naar je bedrijf kijken (APK) zit je nog op je vooraf bepaalde koers?
  • Starten met een zakelijke blog
  • Je social media-kanalen of website onder handen nemen
  • Etc.

Je doel kan van alles zijn, maar maak het niet te groot. Zorg dat je het helder hebt voordat je vertrekt, dan kom je niet met lege handen thuis.
O, en nog een bonus tip: zet je out of office aan, zorg ervoor dat je klanten weten dat je er even niet voor ze bent. Anders blijf je e-mails beantwoorden. En juist het beantwoorden van e-mails is iets wat je gaat afhouden van het bereiken van je doel.

3. Planning
“Ach joh,’t is toch vakantie?!”. Klopt, en voor je het weet is hij voorbij. Maak daarom een (globale) planning die je helpt je doel te bereiken. Kijk naar hoeveel dagen je hebt en hoeveel werktijd je nodig denkt te hebben om je doel te behalen. Deel je tijd globaal in. Zoek hierbij de balans die voor jou werkt. Krijg je in de ochtend veel gedaan zodat je daarna kunt ontspannen? Deel je dagen dan zo in. Ben je meer het type dat van afwisseling houdt? Maak dan een rooster waarbij je de ene dag de middag de andere dag de ochtend werkt.

“Spreek eens uitgebreid met een lokale ondernemer, of plan een werkbezoek.”

4. Zorg voor inspiratie
Je zult merken dat de andere omgeving je tijdens een workation veel inspiratie geeft. Je creatieve proces komt op gang doordat je minder stress hebt. Maak foto’s en krabbels tijdens een wandeling, noteer gedachten of spreek ze in op je mobiel. Spreek eens uitgebreid met een lokale ondernemer, of plan een werkbezoek. Je zult zien dat je een berg aan inspiratie mee naar huis neemt!

5. Check bij je boekhouder
Slimme tip: wist je dat bepaalde vormen van workation aftrekbaar zijn voor de belasting? Zeker als zelfstandig ondernemer iets om even na te vragen bij je boekhouder.

6. Geniet!
Door al deze zaken vooraf te regelen kun je je heerlijk ontspannen focussen tijdens je workation. Zo kun je optimaal aan de slag met je doelen. Doe inspiratie op, ontmoet nieuwe mensen, rust uit en geniet er vooral van! Want dan is je workation pas écht geslaagd.

Marianne van der Poel